Izvori hrane: Kalcijum

    Izvori hrane: Kalcijum

    RDA za kalcij: Standardne porcije serviranja hrane Prosječan sadržaj kalcija (u miligramima) Obični jogurt, 250ml 415 mg Sardine iz konzerve, 3 unce 325 mg Cheddar sir, 50 gr 300 mg Mlijeko, sa smanjenom masnoćom ili 2%, 1 šoljica 295 mg Čvrsti tofu, ½…

    Izvori hrane: Esencijalne masne kiseline

    Izvori hrane: Esencijalne masne kiseline

    Esencijalne masne kiseline (EMK) tijelo ne može stvoriti; nazivaju se “esencijalnim” jer se moraju unositi kroz prehranu. Postoje dvije primarne porodice esencijalnih masnih kiselina: Omega-6 i Omega-3.Linolna kiselina (LK) i arahidonska kiselina…

    Izvori hrane: dijetalna vlakna

    Izvori hrane: dijetalna vlakna

    Dijetalna vlakna potiču iz biljne hrane, uključujući voće, povrće, mahunarke, orahe, sjemenke i žitarice. Vlakna u biljnoj hrani ne probavljaju enzimi prisutni u probavnom sistemu, ali ih mogu probaviti mikroorganizmi koji se nalaze u crijevima.Dijetalna…

    Izvori hrane: Bjelančevine/Proteini

    Izvori hrane: Bjelančevine/Proteini

    Bjelančevine su esencijalni nutritijent koji je potreban za rast, obnovu i potporu tjelesnog tkiva. Bjelančevine su također potrebne za stvaranje hormona, enzima i imunoloških stanica. Elementi koji služe za izgradnju proteina ili bjelančevina nazivaju…