Okidači okoline i prehrambeni okidači koje treba izbjegavati
Djeca neprestano rastu i razvijaju se I imaju vrlo malo kontrole nad svojom okolinom. Iz tih razloga, djeca su izložena mnogo većem riziku od razvoja zdravstvenih problema zbog izloženosti okolišnim I prehrambenim faktorima nego odrasli. U sljedećim tabelama navedeni su neki od najčešćih ekoloških i prehrambenih okidača za djecu i ponuđeni su prijedlozi kako izbjeći ili ograničiti izloženost tim okidačima.
Okidači okoline
Okidači okoline koje treba izbjegavati | Savjeti za prevenciju |
---|---|
Hlor | Koristite filtere za vodu Ograničite I eliminišite vrijeme u bazenima i hidromasažnim kadama. |
Sredstva za hemijsko čišćenje | Koristite prirodne biorazgradive detrdžente I sredstva za čišćenje bez parfema |
Materijali koji usporavaju gorenje | Nosite odjeću od 100% pamuka Koristite organsku posteljinu |
Fluorid | Koristite pastu bez fluroida (ksilitol pasta za zube) |
Aluminium | Koristite posuđe od nehrđajućeg čelika, keramike, stakla ili lijevanog željeza. Izbjegavajte upotrebu aluminijumske folije i prehrambenih proizvoda pakovanih u aluminijumske limenke Izbjegavajte posuđe za kuhanje koje se ne lijepi. Koristite prašak za pecivo i dezodorans bez aluminijuma |
Ostalo | Koristite pročišćivač zraka, posebno u spavaćoj sobi Izbjegavajte dugotrajno izlaganje elektromagnetskim poljima (EMF) Izbjegavajte plastični namještaj ili podove (polivinil hlorid) Izbjegavajte upotrebu herbicida i pesticida na travnjacima, baštama, kod kuće ili na kućnim ljubimcima Pobrinite se da vaši proizvodi i kozmetika za ličnu njegu ne sadrže parabene, mirise, sintetičke boje, ftalate, natrij lauril sulfat (SLS), natrij lauret sulfat (SLES), formaldehid, triklosan, toluen, propilen glikol, benzofenon, PABA ili druge hemikalije. (Za više informacija konsultujte Skin Deep Database radne grupe za zaštitu životne sredine (EWG).) Izbjegavajte visoko alergene tvari (naprimjer, zagađenje, dim cigarete, grinje itd.) |
Djetetski okidači
Djetetski okidači koje treba izbjegavati | Savjeti za prevenciju |
---|---|
Hidrogenizovane, trans i esterificirane masti | Za kuhanje koristite zdrave masti i ulja (npr. Avokado, kokos, maslina itd.) Pazite da koristite određene masti i ulja za njihovu namjenu (to jest, nemojte kuhati na visokim temperaturama s uljima koja imaju nizak stepen zagrijavanja) Za više informacija pogledajte Vodič za kuhanje sa mastima i uljima u IFM -ovom priručniku za članove |
Hormoni I antibiotici | Kupujte organsko meso, meso od životinja uzgojenih na pašnjacima I organska jaja Izbjegavajte meso životinja koje se hrane koncentratom (CAFO) |
Živa | Izbjegavajte ribu s visokim sadržajem žive i morske plodove (npr., Skuša, marlin, narandžasta gruba, sabljarka, tuna) |
Zaslađivači I rafinisani šećer | Zaslađivače I rafinisani šećer zamijenite integralnim žitaricama Ograničite prerađenu i konzerviranu hranu |
Alergene namirnice | Ne konzumirajte alergene namirnice i zamijenite hranu na koju ste osjetljivi vi ili vaše dijete Posavjetujte se sa svojim porodičnim ljekarom ili dijetetičarom o eliminacijskoj dijeti i protokolu uvođenja hrane |
Ekscitotoksini | Izbjegavajte kofein, mononatrijev glutamat (MSG), umjetne zaslađivače, boje za hranu, nitrite, sulfite, glutamate i propionate |
Plastika | Ne stavljajte hranu u mikrovalnu u plastične ili stiroporne posude Ne pakujte hranu u plastiku ili foliju Izbjegavajte plastične boce za vodu |
Ostalo | Pijte puno filtrirane vode U prehranu dodajte fermentiranu hranu (naprimjer, kombuću, kokosov kefir, kiseli kupus itd.) Povećajte unos antioksidansa, fitonutrijenata i flavonoida. Za više informacija pogledajte izvore spektra fitonutrijenata u priručniku za članove IFM -a Ograničite unos fenola (jabuke, grožđe, jagode itd.) |