Izvori hrane: Selen
Selen je bitan element u tragovima prisutan u biljnoj hrani, plodovima mora, mesu, obogaćenim žitaricama i mliječnim proizvodima u mnogim dijelovima svijeta.
Biljni izvori selena mogu imati promjenjivu količinu selena, jer njihova asimilacija ovog važnog nutrijenta zavisi od koncentracije tla u kojem se uzgaja.
Referentni unos selena u prehrani je sljedeći:
- Odrasli, stariji od 19 godina: 55 mcg dnevno
- Trudnoća: 60 mcg dnevno
- Dojenje: 70 mcg dnevno
Hrana: standardne količine serviranja | Prosječan sadržaj selena (mcg) |
---|---|
Brazilski orasi, 30gr | 544 |
Jagnjetina, 90gr | 186 |
Tuna (žuta peraja), 90gr | 92 |
Školjke, 90gr | 54 |
Sardine, konzervirane, 100gr | 49 |
Morska ploda, 90gr | 47 |
Škampi, 90gr | 42 |
Losos (ulovljeni divlji), 90gr | 31 |
File bakalara (Atlantic), 90gr | 28 |
Pečenje od goveđeg mesa, 90 gr | 23 |
Maslac od sjemenki suncokreta, 1 kašika | 17 |
Jaje, cijelo | 15 |