Vodič za prehranu bez glutena
Izbacivanje glutena iz vaše prehrane može izgledati teško i restriktivno. Srećom, postoji mnogo zdrave i ukusne hrane koja je prirodno bez glutena. To uključuje voće, povrće, meso, perad, ribu i plodove mora, mliječne proizvode, grah, mahunarke i orašaste plodove.
Žitarice, brašno i škrob
Mnoge žitarice i škrob prirodno ne sadrže gluten, a proizvodi napravljeni s njima (hljeb, tjestenina, krekeri, itd.) mogu se uvrstiti u prehranu bez glutena. Međutim, neke žitarice i škrob sadrže gluten i osobe koje imaju određena zdravstvena stanja moraju ih izbjegavati.
Koristite sljedeću tabelu kako biste lakše vodili odabir prehrane i kupovine, sa slijedećim planom bezglutenske hrane.
Žitarice bez glutena, brašno škrob
- Brašno od slanutka
- Heljda, heljdina krupica (kaša)
- Chia sjemenke
- Kukuruz (kukuruz), kukuruzno brašno
- Lan, laneni obrok
- Proso
Brašno i brašna od orašastih plodova (bademi, kokos, lješnjak itd.)
- Zob (bez glutena) *
- Graškovo brašno
- Krompirino brašno, krompirov škrob
- Quinoa
- Pirinač (svi), pirinčane mekinje
- Sojino brašno
- Tapioka brašno
Žitarice, brašno i škrob koji sadrže gluten
- Ječam
- Bulgur
- Kus-kus
- Gluten, glutensko brašno
- Slad (pića od slada, ekstrakt, arome, sirup, ocat, itd.)
- Zob (zobene mekinje, zobeni sirup) *
- Raž
- Seitan („pšenično meso“)
- Griz
- Pšenica, sve sorte (mekinje, klice, škrob)
* Zob bez glutena ima sličnu strukturu kao zrna koja sadrže gluten. Također, tokom prerade može biti kontaminirana zrnima koja sadrže gluten. Zbog ovih faktora, zob bez glutena može kod nekih pacijenata izazvati negativne simptome. Oni s celijakijom i intolerancijom na gluten trebaju biti oprezni pri konzumaciji zobi.
Bezglutenske zamjene
Alternative tipičnoj hrani koja sadrži gluten, u vidu bez glutenske hrane sada su široko dostupne u većini prehrambenih prodavnica. To čini prehranu bez glutena jednostavnom za korištenje. Ali imajte na umu da mnogi proizvodi napravljeni s alternativama bez glutena uključuju aditive i punila koji pomažu oponašati teksturu proizvoda koji sadrže gluten koje ste navikli jesti. Umjesto da se oslanjate na praktičnu hranu bez glutena, važno je da svoju prehranu temeljite na prirodno bezglutenskoj hrani poput voća, povrća i drugim gore navedenim namirnicama.
Sljedeća hrana može sadržavati skrivene izvore glutena. Pažljivo pročitajte naljepnice prilikom kupovine i zamolite uposlenike restorana da potvrde da hrana nije zaprašena brašnom ili doživjela unakrsnu kontaminaciju u fritezama:
- Smeđi rižin sirup (napravljen od enzima ječma)
- Punjenje od sira
- Jaja pripremljena u restoranima (ponekad uključuju i palačinke tijesto)
- Energetske pločice
- Zamjene za meso (vegetarijanski pljeskavice, vegetarijanska kobasica, imitacija plodova mora, itd.)
- Tortilje i čips od tortilje s više žitarica
- Pizza, bez glutena (restorani koji nude kore bez glutena ne drže uvijek predmete bez glutena odvojene od ostatka kuhinje)
- Prerađeno meso za ručak
- Prelivi za salatu
- Supa
- Sojin sos
- Škrob ili dekstrin (u proizvodima od mesa ili peradi)
Savjeti za kupovinu i čuvanje hrane bez glutena
- Pročitajte naljepnice. Imajte na umu da „bez pšenice“ nije isto što i „bez glutena“. Kada se dvoumite kupujte samo proizvode sa certificiranom etiketom bez glutena.
- Pročitajte spisak sastojaka za bilo koju prerađenu ili pakiranu hranu koju kupujete, posebno za hranu na bazi krema. Pšenica se često koristi u tim proizvodima kao sredstvo za zgušnjavanje.
- Mnogi proizvodi za ličnu njegu i dodaci prehrani sadrže gluten. Svakako odaberite marke koje ne sadrže gluten.
- Mnoge vrste hljeba i tjestenine bez glutena čuvaju se u rashlađenim ili smrznutim dijelovima prehrambene prodavnice.
- Ako u običnoj trgovini ne možete pronaći žitarice ili proizvode bez glutena, pokušajte potražiti posebne prodavnice.
- Ne kupujte žitarice bez glutena iz većeg dijela prehrambene prodavnice, osim ako se ne čuvaju u odvojenom prostoru od žitarica koje sadrže gluten. Mogućnost unakrsne kontaminacije glutenom je mnogo veća kada, žitarice koje su bez glutena I žitarica sa glutenom prodaju jedna pored druge.
- Ako se svi u vašem domaćinstvu ne pridržavaju ishrane bez glutena, sve proizvode bez glutena pohranite u poseban ormar ili odvojenu policu. Hranu bez glutena držite na gornjim policama dalje od hrane koja sadrži gluten na donjim policama. Koristite po potrebi odvojene tostere i tave. To će vam pomoći da izbjegnete unakrsnu kontaminaciju.