Anti Kandida Plan Ishrane

PROTEINI

Slobodno uzgajane, hranjene travom, organski uzgojene životinjske bjelančevine; organski biljni protein koji nije GMO; preferira se divlje ulovljena riba sa niskim procentom žive.

ŽIVOTINJSKI PROTEINI

  • kozji sir,
  • Jaje –1.kom

Riba:

  • inčuni
  • bakalar
  • haringa
  • morski plodovi
  • losos
  • srdele
  • Pastrmka

Meso:

  • govedina
  • janjetina
  • divljač itd.

Perad (bez kože):

  • piletina
  • patka
  • fazan
  • puretina itd. – 1 oz

1 posluživanje sa popisa = 35–75 kalorija, 5–7 g proteina, 3–5 g masti, 0–4 g ugljikohidrata Prosječna porcija proteina je 3–4 oz (veličina dlana

 

BILJNI PROTEINI

Proteinski prah:

  • Protein konoplje
  • Spirulina
  • Govedji kolagen
  • Jaje

LEGUMI: Proteini\ ugljikohidrati

Organsko, non- GMO, ( pokiseliti tokom noći i isprati)

GRAH

LEĆA

 

1 porcija = ½ c = 90–110 kalorija, 3-7 g proteina, 0 masti, 15 g ugljikohidrata

Eliminirati

Grašak i kikiriki.

NAPOMENA: ne konzumirati više od jedne šolje na dan biljnih proteina.

 

MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI ( proteini i ugljikohidrati)

Nezasladjeno, Organsko i non- GMO

Mliječno

  • Kefir
  • Jogurt (koziji, kravlji i ovčiji)

Zamjena za mliječno

  • • Mlijeko: Bademovo, mlijeko indijskog oraha, kokosovo mlijeko, mlijeko lješnjaka, mlijeko kanabisa
  • • Jogurt: kokosov

1 porcija mlijeka = 90-150 kalorija, 7-8 g proteina, 12 g ugljikohidrata 1 alternativna mliječna porcija = 25-90 kalorija, 1-9 g proteina, 1-4 g ugljikohidrata (nutritivne vrijednosti variraju)

ELIMINISATI

Kravlje, kozije mlijeko i sve aromatizirane i zasladjene jogurte.

 

ORASAŠTI PLODOVI I SJEMENKE (proteini i masti)

Orgasnko, nezasladjeno i bez soli

  • • Bademi – 6
  • • brazilskih oraha – 2
  • • Chia sjemenke – 1 T
  • • kokos (sušen) –3 T
  • • Laneno sjeme (mljeveno) –2 T
  • • lješnjaka – 5
  • • sjemenki konoplje – 1
  • • makadamija – 2-3
  • • Maslac od orašastih plodova i sjemenki: badem, indijski orah, makadamija, suncokret, tahini, orah –½ T
  • • pinjola – 1 T
  • • sjemenke bundeve – 1 T
  • • sjemenke sezama – 1 T
  • • sjemenke suncokreta – 1 T
  • • polovice oraha –4

1 porcija = 45 kalorija, 5 g masti

Eliminirati

Indijski orah, kikiriki i pistcije

MASTI I ULJA

Nerafinirana, hladno presovana, organska i non-GMO

  • • Avokado-2 T ili ⅛ c
  • • Kokosovo maslac (sirovo)-1 t
  • • Kokosovo mlijeko, obično (u konzervama)1½ T
  • • Ghee/pretopljeni maslac 1 t
  • • Ulja za kuhanje: Avokado, kokos, ghee maslac, maslina (ekstra djevičansko) 1 t

Komercijalno pripremljeni preljevi za salate, umaci i namazi. Margarin, majoneza, visoko prerađena ulja (repica, kukuruz, sjemenke grožđa, kikiriki, soja)

 

POVRĆE – bez škroba

  • Artičoka
  • Šparoge
  • Klice graha
  • Cvekla
  • Cvijet brokule
  • Klice brokule
  • Klice prokulice
  • Kupus
  • Mrkva
  • Blitva
  • Kilantro
  • krastavci
  • rotkvice
  • Patlidžan
  • Komorač
  • Češnjak
  • maslačak,
  • kelj
  • repa
  • Zeleni pasulj
  • Hren
  • Zelena salata,
  • Bamija
  • Luk
  • Peršun
  • paprika,
  • Radič
  • Sve vrste tikvi: bundeva, zelene tikvice, itd
  • Rajčica

1 porcija = ½ c, 1 c sirovog zelja = 25 kalorija, 5 g ugljikohidrata

Eliminirati

Kukuruz, fermentiranu hranu , gljive, krompir, i drugo korjenasto povrće sa škrobom.

Poželjno je organsko, ne -GMO voće, povrće, bilje i začini

 

VOĆE

Ograničite obroke na 1-2 dnevno. Nezaslađeno, bez šećera

  • abuka, zelena –(1 manja)
  • Marelice –4
  • Kupine – ½ c
  • Borovnice – ½ c
  • Brusnice – ½ c
  • Grejpfrut –½ c
  • breskve – (1 manja)
  • nar – ½ c
  • Maline – 1 c
  • Jagode – 1 c

1 porcija = 60 kalorija, 15 g ugljikohidrata
Eliminisati

Sve voće koje nije gore navedeno, sve sušeno voće i voćne sokove.

 

BILJE I ZAČINI

  • Bosiljak
  • lovorov list
  • crni biber
  • kajenski biber
  • čili u prahu
  • kilantro
  • cimet
  • karanfilić
  • kakao u prahu (100% sirov)
  • sjeme korijandera
  • kumin
  • kari u prahu
  • kopar
  • piskavica
  • bijeli luk u prahu
  • Đumbir
  • Himalajska sol
  • Muškatni oraščić
  • Luk u prahu
  • Origano
  • Peršun Paprika
  • Začin od bundeve
  • Ružmarin
  • Kadulja
  • Morska sol
  • Majčina dušica
  • Kurkuma

CIJELOVITE ŽITARICE

Limitirati 1.porciju na dan

Nezasladjeno i organsko

BEZ GLUTENA

  • Heljda/kaša– 1⁄2 c
  • Proso – 1⁄2 c
  • Quinoa – 1⁄2 c
  • Smedja riza

SA GLUTENOM

  • Ječam – 1⁄3 c
  • Raž
  • Pšenična – 1⁄3 c
  • Pojedinačne porcije:
  • Kruh – 1 kriška Žitarice – 1⁄2 c
  • Granola (domaća) –3 T

Sve porcije žitarica su za skuhane količine

ELIMINISATI

Proizvode od kukuruza: čips, griz, palenta, tortilja itd. Proizvodi od rafiniranih žitarica (bijeli kruh, zaslađene žitarice, žitarice sa više zrna, zaslađena peciva itd.) I kruh od kvasca.

PIĆA

Nezaslađeno

  • Čorba (organska): Kost, meso, povrće Kokosova voda, kefir
  • Filtrirana voda

Eliminirati
Seltzer voda
Čaj (bez kofeina): biljni
Sok od povrća

ZAČINI

  • kečap (bez šećera)
  • sok od limuna/limete (svježi)
  • Sirće: jabukovača

Eliminirati

Kečap (zaslađen), majonez, soja sos, tamari, sirće (sve osim jabukovog), svi slani ili zaslađeni proizvodi.

NAPOMENE:

*Stavke u narandžastoj boji označavaju hranu koju treba eliminisati kada se slijedi stroža verzija plana hrane protiv kandide.

Nutritivne količine temelje se na prosječnim vrijednostima za raznovrsnu hranu u svakoj kategoriji hrane. Prehrambeni recept ovisi o diskreciji ljekara.
Plan prehrane protiv Kandide najbolje je slijediti pod nadzorom kvalificiranog zdravstvenog radnika koji ima iskustvo u ovoj specijaliziranoj oblasti.

OZNAKA T (t) – 1.supena kašika
OZNAKA c – 1. čajna šolja

Leave a reply