Izvori hrane: dijetalna vlakna
Dijetalna vlakna potiču iz biljne hrane, uključujući voće, povrće, mahunarke, orahe, sjemenke i žitarice. Vlakna u biljnoj hrani ne probavljaju enzimi prisutni u probavnom sistemu, ali ih mogu probaviti mikroorganizmi koji se nalaze u crijevima.
Dijetalna vlakna se obično opisuju kao “topljiva” ili “nerastvorljiva”, na osnovu njihove sposobnosti da se otope u vodi. Na primjer, unutrašnji dio jabuke sadrži rastvorljiva vlakna, dok je kora napravljena od nerastvorljivih vlakana. Rastvorljiva vlakna doprinose osjećaju sitosti i pomažu u održavanju zdrave težine. Također smanjuje apsorpciju šećera i masti u prehrani, čime pomaže u kontroli šećera u krvi i masnoća u krvi. Rastvorljiva vlakna služe i kao izvor hrane za korisne bakterije koje se nalaze u probavnom sistemu. Nerastvorljiva vlakna u biljnoj hrani korisna su za prenošenje otpadnih proizvoda kroz pobavni sistem. Također, nerastvorljiva vlakna se nalaze u stolici, prema tome imaju pozitivan utjecaj u sprječavanju zatvora, hemoroida i divertikulusa.
Referentni unos dijetetskih vlakana za dijetalna vlakna (rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, kombinovano) je sljedeći:
- Žene, starosti 18 – 50 godina: 25 grama dnevno
- Žene, starosti 51 i više godina: 21 gram dnevno
- Muškarci, starosti 18 – 50 godina: 38 grama dnevno
- Muškarci, stariji od 51 godine: 30 grama dnevno
Izvori rastvriljivih vlakana u hrani (hrana, standardna veličina porcije) | Količina djetetskih vlakana u gramima |
---|---|
Ovsene mekinje, 1/2 šolje | 7.0 |
Crni grah (kuhan), 3/4 šolje | 5.4 |
Tofu, 3/4 šolje | 2.8 |
Avokado, 1/2 celog | 2.1 |
Prokulica, 1/2 šolje | 2.0 |
Slatki krompir (kuhan), 1/2 šolje | 1.8 |
Šparoge (kuhane), 1/2 šolje | 1.7 |
Izvori nerastvorljivih vlakana u hrani (hrana, standardna veličina porcije) | Količina djetetskih vlakana u gramima |
---|---|
Pšenične mekinje, 1/2 šolje | 12.5 |
Mahune (kuhane), 1/2 šolje | 8.2 |
Leća (kuhana), 1/2 šolje | 7.8 |
Crni grah (kuhan), 1/2 šolje | 7.5 |
Bamija, 1/2 šolje | 3.1 |
Repa (kuhana), 1/2 šolje | 3.1 |
Grašak, 1/2 šolje | 3.0 |